سه‌شنبه ۱۰ شهریور ۱۴۰۵ - ۲۳:۵۰
مراجعه به افراد نااهل عزت‌نفس انسان را از بین ببرد

حوزه/ فلاحی با تأکید بر اهمیت عزت‌نفس در زندگی مؤمنانه گفت: مراجعه به افراد نااهل و غیرموثق برای حل مشکلات، علاوه بر احتمال تضییع حق و خواسته انسان، می‌تواند عزت‌نفس فرد را تضعیف کرده و زمینه‌ساز پذیرش خواسته‌ها و شرایط نادرست شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه از خرم آباد، مریم فلاحی استاد حوزه علمیه خواهران لرستان امروز در جلسه هفتگی اخلاق ویژه طلاب و بانوان مدرسه تخصصی حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها دورود، با استناد به حکمت ۶۶ نهج‌البلاغه و روایات معصومین علیهم‌السلام به موضوع اهمیت عزت‌نفس، پرهیز از درخواست از افراد نااهل و تبیین تفاوت میان تلاش شخصی و دعا پرداخت.

وی در تحلیل حکمت ۶۶ نهج‌البلاغه که در آن امیرالمؤمنین علی(ع) می‌فرمایند: «از دست دادن حاجت بهتر از درخواست کردن از نااهل است»، به بررسی ابعاد رفتاری و اخلاقی مؤمنان در مواجهه با نیازها پرداخت و با اشاره به سیره اهل‌بیت(ع) ابراز کرد: اگرچه در سیره معصومین(ع) درخواست‌های مکرر دیده نمی‌شود، اما برای مؤمن استثنائیاتی وجود دارد که باید به دقت مورد توجه قرار گیرد.

استادحوزه علمیه خواهران لرستان با اشاره به جایگاه «لعن» در لسان اهل‌بیت(ع)، بیان کرد: در روایات ما کاربرد لعن بسیار کم است، اما درخواست کردن و انداختن مسئولیت بر دوش دیگران، از جمله مواردی است که مشمول لعن اهل‌بیت(ع) می‌شود.

فلاحی با استناد به خطبه متقین، ویژگی‌های رفتاری مؤمنان را تبیین کرد و یادآور شد: مؤمن حقیقی کسی است که سقف خواسته‌های خود را (از نظر زیاده‌خواهی) پایین می‌آورد و با تلاش شخصی برای رفع مشکلات خود اقدام می‌کند، اما در عین حال، تنها به تلاش مادی خود بسنده نمی‌کند، بلکه همواره دعا و توکل را با آن همراه می‌سازد.

وی با اشاره به روایتی از امام صادق علیه‌السلام که فرموده‌اند: «اگر دستم را تا آرنج در دهان اژدها کنم بهتر است تا اینکه به نااهل مراجعه کنم»، در تبیین ویژگی‌های «انسان اهل» و مؤمن، سه شاخص اصلی را برشمرد و گفت: نخست اینکه در اسرع وقت برای حل مشکلات خود اقدام می‌کند؛ دوم اینکه پس از رفع مشکل، منت نمی‌گذارد و سوم اینکه کار خود را کوچک می‌شمارد و در عین حال با عزت‌نفس عمل می‌کند و اگر کسی این ویژگی‌ها را نداشته باشد، از نظر اخلاقی «نااهل» محسوب می‌شود.

استادحوزه علمیه خواهران لرستان با هشدار نسبت به پیامدهای درخواست از افراد نااهل گفت: مراجعه به افراد غیرمتخصص و غیرموثق، علاوه بر اینکه باعث ضایع شدن درخواست فرد می‌شود، عزت‌نفس او را نیز از بین می‌برد و در نهایت شخص را به سمتی سوق می‌دهد که به هر چیزی تن دهد.

وی با استناد به کلام امیرالمؤمنین علی(ع)، خاطرنشان کرد: «نَفس خود را اکرام کن و از هر کسی درخواست نکن.»

استادحوزه علمیه خواهران لرستان با تبیین تفاوت میان مراجعه به خردمندان و نااهلان، ابراز کرد: طبق کلام امام علی علیه‌السلام، مرگ بسیار بهتر از آن است که از نااهلان آرزوی خود را بخواهیم؛ وقتی گره‌ای بر کار انسان افتاد، باید به جای نااهلان، به انسان‌های عاقل و خردمند مراجعه کند.

انتهای پیام. /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha